www.milagnes.pl

jak urządzić swoje miejsce na ziemi?

Ogólne

Działanie drożdży turbo

Drożdże turbo to bardzo szybki, w zasadzie najszybszy z dostępnych, produkt stworzony do fermentacji sacharozy, czyli „cukrówek”. Drożdże turbo potrafią szybko je przerobić – aż 6 kilogramów cukru w 24h.

Specjalny rodzaj drożdży turbo daje czysty destylat „PURE”, co oznacza bardzo czysty szczep, dzięki któremu w gotowym wyrobie występują minimalne ilości związków niepożądanych. Jest to wyjątkowo ważne, ponieważ niepożądane składniki mają znaczny wpływ na jakość i smak spirytusu. Szeroki wybór drożdży turbo znajdziemy na stronie https://alembik.eu/94-drozdze-gorzelnicze-gorzelniane.

Zastosowanie
Drożdże turbo 24h Pure zaleca się stosować do nastawów maksymalnie 150 litrowych. Wynika to z zachodzącej reakcji egzotermicznej, czyli wydzielania się ciepła podczas fermentacji, gdzie temperatura wzrasta powyżej 39 stopni C. Warto dodać, że po każdej fermentacji zaleca się wyklarowanie naszego nastawu Turbo Klarem 24h. Tym sposobem zyskujemy gwarancję, że nastaw będzie pozbawiony wszelakich zanieczyszczeń i drożdży, które w późniejszym procesie mogą oddawać swój smak i przechodzić do finalnego produktu.

Co zyskujemy?
Dzięki szybkiej pracy drożdży turbo można je wykorzystać w niekorzystnych, niskich warunkach temperaturowych bliskich 0 stopni C. Wystarczy, że roztwór cukru i wody doprowadzimy do temperatury 35-38s C po czym wsypiemy drożdże. Wówczas nastaw wychłodzi się, a drożdże w tym czasie zaczną pracę, przez co same będą podnosiły temperaturę naszego nastawu. Pamiętajmy jednak, że nie ma nic za darmo, otóż czas fermentacji wydłuży się do 2-3 dni. Zaletą jest to, że zyskujemy pewność, że zawsze cały cukier zostanie przefermentowany w tak niskiej temperaturze bez dodatkowego źródła grzania, co obniża koszty produkcji naszego trunku. Szybkość procesu fermentacji nie ma absolutnie żadnego znaczenia w stosunku do jakości finalnego produktu, tutaj chodzi o dobór właściwych drożdży do wolnego czasu jakim dysponujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *